Wonderkamer 2
Het nieuwe winternummer van Wonderkamer viert de wetenschapsgeschiedenis in de breedste zin van het woord
Persbericht
De wetenschapsgeschiedenis groeit en bloeit, en was nog nooit zo veelkleurig en vitaal. Gewina, het Belgisch-Nederlands Genootschap voor Wetenschaps – en Universiteitsgeschiedenis, presenteert vanaf nu twee keer per jaar het magazine Wonderkamer, om een algemeen geïnteresseerd lezerspubliek hiervan deelgenoot te maken.
Na het succes van het eerste themanummer over wetenschap in de voormalige koloniën, volgt nu een nummer vol verrassende inkijkjes in wat de huidige wetenschapsgeschiedenis in Nederland en België allemaal te bieden heeft. Een breed scala aan historici – jong en oud – komt aan het woord over de onderwerpen die hen op dit moment bezighouden. Aan de hand van toegankelijk geschreven artikelen komt de wetenschapsgeschiedenis in het nieuwe nummer van Wonderkamertot leven en biedt het een historisch perspectief op de actualiteit.
Kristof Smeyers neemt ons bijvoorbeeld mee naar het Interbellum wanneer wetenschappers een door kwaadaardige machten bezeten meisje onderzoeken op paranormale fenomenen. In een ander artikel neemt Lara Bergers de begrenzing van wetenschappelijke technieken onder de loep met de mislukte introductie van de leugendetector in Nederland. Deze artikelen leren ons over de wisselwerking tussen maatschappij en wetenschap beschreven vanuit een toegankelijk en kleurrijke geschiedschrijving.
Wonderkamer wordt gemaakt in samenwerking met het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht, Rijksmuseum Boerhaave en de Stichting Pieter Zeeman-Fonds.
Wonderkamer wordt uitgegeven door Virtumedia, en is te bestellen via de website van Gewina: https://www.gewina.nl/wonderkamer/
Voor meer informatie: Gewinamazagine@gmail.com