Nieuwe publicatie: ‘De stem van de universiteit’

De stem van de universiteit

De stem van de universiteit: Universitaire pers sinds de late negentiende eeuw

Redactie: Ab Flipse, Dorien Daling & Annelies Noordhof-Hoorn (red.)

Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw kennen Nederlandse universiteiten kranten met redacties van professionele journalisten. Ze brengen nieuws over wat de universiteit, medewerkers en studenten raakt, en bieden een platform voor opinie en debat. De onafhankelijkheid van deze media lijkt in toenemende mate onder druk te staan. Toch ging de ontwikkeling van de universitaire pers vanaf het begin gepaard met spanningen. Welke rol speelden studentenbladen en universiteitsbrede voorlopers van de onafhankelijke kranten? Hoe veranderden de functie, inhoud, vorm en doelgroep van universiteitsbladen? En hoe verhielden deze veranderingen zich tot de tranformaties van de universiteit sinds de late negentiende eeuw? Deze bundel biedt een historisch perspectief op de universitaire pers als stem van de academische gemeenschap.

Universiteit & Samenleving Vol. 16, Hilversum: Verloren

Groningen, 21 oktober: Boekpresentatie

Waakhond of schoothondje: Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?

Van een liveblog over studentenprotesten tot een artikel over niet-werkende labs in het hypermoderne en peperdure Feringa Building op Zernike: in de UKrant vind je het laatste nieuws uit en over de academie. Informerende stukken over de lievelingsplekken van de student-redacteur, maar ook kritische artikelen over misstanden. Juist daarom is een onafhankelijk universiteitsblad van belang: daarin wordt niet alleen gepubliceerd wat leuk is om te vertellen, maar ook wat de afdeling communicatie soms liever binnenskamers houdt.

Bij deze bladen werken professionele journalisten, die het nieuws en de ontwikkelingen in de academie kritisch volgen en er onafhankelijk over publiceren. Gek genoeg worden ze ook grotendeels betaald door de instelling waarover ze schrijven. Kan dat eigenlijk wel? Kun je kritische en soms gevoelige stukken publiceren over de instelling waarvan je afhankelijk bent? En is het waar – zoals de Volkskrant eind 2023 schreef – dat de journalistieke vrijheid van universiteitsbladen in toenemende mate onder druk staat?

In deze Let’s Ask gaan we in gesprek met Rob Siebelink, hoofdredacteur van de UKrant, Bridget Spoor, redacteur bij Cursor e.a. over de stand van de universitaire pers.

Studium Generale, Groningen, in samenwerking met UKrant, USVA en Stevin Centre for History of Science and Humanities, Vrije Universiteit Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines