Gewina jubileumcongres in Gent

111-jaar Genootschap Gewina!
Gent, 24 november 2024 (Dag van de Wetenschap)
Gents Universiteitsmuseum (GUM)

Gewina, het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis, viert dit jaar haar 111-jarig jubileum. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert Gewina op Dag van de Wetenschap in het GUM twee lezingen, twee workshops, een museum take-over en de uitrijking van de Gewina-Descartes-Huygens Scriptieprijs!

Locatie

Gents Universiteitsmuseum (GUM) – klik hier voor informatie over bereikbaarheid
Ledeganckstraat 35
9000 Gent

Programma @ GUM

Plenair in Box 1

12.00–13.00 | Huishoudelijke vergadering (HHV) voor leden van Gewina met broodjeslunch (ivm bestelling, graag hier opgeven). Download the documenten hieronder:

Plenair in de Forumzaal

13.00–14.00 | Lezing “Sterren en zelfbestuur” door Steven Vanden Broecke

Raphael Prophetic Almanac 1830

Sinds de jaren 1990 heeft geschiedschrijving van astrologie geprobeerd zich te dekoloniseren van positivistische en teleologische noties van wetenschapsgeschiedenis. Toch presenteren historici astrologie vaak als een typisch premoderne epistemische praktijk.

In deze lezing laat ik zien hoe astrologen de betekenis en relevantie van hun kunst voortdurend heruitgevonden hebben. Ik suggereer dat astrologie geen overblijfsel uit het verleden is, maar een onderdeel van een veel rijkere geschiedenis van veranderende praktijken van zelfbestuur.

Meer info & inschrijven @ GUM

Verspreid in het museum

14.15–15.00 | Wonderkamer LIVE ronde 1

15.15–16.00 | Wonderkamer LIVE ronde 2

Tijdens deze rondes zijn er flitslezingen bij objecten doorheen het hele museum en de tentoonstelling ‘Wonderkamer van de Waarheid’.

Sprekers zijn o.a. Zoë Van Cauwenberg, Lyvia Diser, Djoeke van Netten, Lisa Vanderheyden, Ad Maas, Christiaan Engberts en Ruben Verwaal

14.15–15.00 | Workshop “Van geneesmiddel tot snoepgoed: dropsnoepjes” met Marieke Hendriksen

Drop bestaat al sinds de middeleeuwen en werd toen vooral gebruikt als medicijn. Vandaag kennen we drop voornamelijk als een zoet (of zout) snoepje in allerlei vormen en kleuren.

Historica Marieke Hendriksen (Huygens Instituut en oud-voorzitter Gewina) dook de archieven in en ontdekte heel wat droprecepten van vroeger en nu. In deze workshop ga je aan de slag met deze recepten om zelf dropsnoepjes te maken.

14.15–16.00 | Workshop “Monstrum: onderzoek verpakt in bordspel” met Sven Ginse

Hoe deel je wetenschappelijke kennis op een toegankelijke manier met een breed publiek? Sven Ginse, promovendus middeleeuwse geschiedenis en mens-dierstudies (RUG) ontwierp een bordspel over middeleeuwse geschiedenis. Maak een rondreis op een middeleeuwse wereldkaart en ontdek allerlei dieren en fabeldieren.

Meer info & inschrijven @GUM

Plenair in de Forumzaal

16.15–17.00 | Lezing “Wat is dat eigenlijk: een rector?” met Ab Flipse, Annelies Noordhof-Hoorn en Leen Dorsman

De stem van de universiteit

Voor het brede publiek is in het Belgische en Nederlandse stelsel van hoger onderwijs de rector het gezicht van de universiteit. Maar wat is dat eigenlijk: een rector? Waar neemt hij of zij beslissingen over? Als voorzitter van het college van bestuur draagt een rector de eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van een universiteit. En dat kan mogelijks tot spanningen leiden.

Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw kennen universiteiten (in Nederland) kranten en magazines met redacties van (professionele) journalisten. Ze brengen nieuws over wat de universiteit, medewerkers en studenten raakt, en bieden een platform voor opinie en debat. De onafhankelijkheid van deze media lijkt in toenemende mate onder druk te staan. Toch ging de ontwikkeling van de universitaire pers vanaf het begin gepaard met spanningen. Welke rol speelden studentenbladen en andere voorlopers van de onafhankelijke kranten? Hoe veranderden de functie, inhoud, vorm en doelgroep van universiteitsbladen? Deze veranderingen blijken ook alles te maken te hebben met de transformaties die de de universiteit sinds de late negentiende eeuw zelf doormaakte.

Meer info & inschrijven @GUM

17.00–17.15 | Uitreiking van de Gewina-Descartes-Huygens Scriptieprijs

17.15 | Jubileumborrel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PageLines